Help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld

Help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld

Een positief zelfbeeld stimuleren bij kinderen? De manier waarop je leermomenten met hen benadert, is daarbij van fundamenteel belang! Gebruik deze vier tips en help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld


1. Uit je vertrouwen
Laat je vertrouwen in hem of haar zien. Geloof in de eigen kunnen van het kind: dit voelt een kind aan en zorgt ervoor dat hij/zij de bevestiging krijgt die nét dat laatste duwtje in de rug kan zijn. Dit kun je doen door jouw kind de ruimte te bieden en/of te creëren om zelf te ontdekken en tot oplossingen te komen. Moedig je kind aan, erken dat de emoties er mogen zijn, biedt steun en complimenteer kleine successen.

2. Stel doelen
Stel – samen met je kind – haalbare doelen. Ieder kind is anders en hoe cliché ook: het ene kind heeft nu eenmaal sneller een behendigheid in iets dan de ander.

3. Waardeer het proces
Heb aandacht voor het proces: wat ervaart en beleeft jouw kind? Bespreek dit. Stel open vragen waar hij/zij niet enkel ja of nee op kan antwoorden, maar vraag bijvoorbeeld naar de ervaring. Wat ging er dan goed? Of wat liep er niet lekker? Hoe heeft hij/ zij het beleefd? Hoe kwam dat? Wat heeft hij/zij de volgende keer nodig? Heb oog voor het proces en niet enkel voor het resultaat. Vermijd hierin goed of fout, maar spreekt over wat helpend en niet-helpend is.

4. Complimenteer
Geef individuele aandacht: benoem iedere dag, hoe klein ook, wat je zo waardeert aan hem/haar. Dit hoeft niet over top overdreven met complimenten die niet op waarheid berusten, want kinderen voelen feilloos aan wanneer het niet klopt en dat maakt je als opvoeder minder betrouwbaar. Een kort momentje, bijvoorbeeld voor het slapen gaan, kun je gebruiken om te laten weten wat je knap, leuk, gezellig, grappig, stoer vond. Of misschien wel gewoon dat je trots bent op de stap die gezet is in het leermoment, zoals een verandering in gedrag of een compliment over zijn of haar groei. Ook kan je vragen wat hij/zij zelf fijn, goed of een succes heeft gevonden. Zo sluit je de dag positief af. Op deze manier help je jouw kind inzien wat er gelukt is en is er een moment om daar bij stil te staan.

Hopelijk kunnen jullie hiermee aan de slag! Een positief zelfbeeld draagt namelijk niet alleen in het nu bij, maar ook voor later.
Het hebben van eigen waardering en het gevoel er te mogen te zijn is niet enkel voor kinderen belangrijk, maar draagt mede bij aan de groei tot een gelukkige latere versie van henzelf.

Meer blogs:

"There is more what meets the eye."

Lees meer

Help! Mijn kind blijft in emoties hangen.. wat nu?

Lees meer

Jouw kind zelfstandig leren spelen? 6 tips!

Lees meer