"There is more what meets the eye."

"There is more what meets the eye."

Hier is’ie dan. Mijn eerste blog. Waar zal ik eens beginnen? Ik werk nu vijftien jaar met kinderen en heb sinds 2017 mijn eigen praktijk voor kindercoaching opgezet. Daardoor kan ik mijn passie naar mijn eigen visie uitoefenen en dat past mij erg goed! Op mijn blog zal ik interessante, leuke en inspirerende verhalen delen die te maken hebben met mijn werk als pedagoog/kindercoach. Maar eerst is het tijd om mijn visie te delen!


“People are more what they hide than they show” en “There is more what meets the eye” zijn in mijn ogen rake citaten. Want och, hoe vaak er wel niet misvattingen ontstaan doordat men oordeelt op basis van gedrag kan ik niet meer bijhouden! Bij contact met kinderen ontstaan die misvattingen helaas nog sneller. Zij kunnen immers niet altijd de woorden vinden om hun gedrag te verklaren.

Elkaar verstaan
Wanneer wij luisteren, naar wie dan ook, is er de bedoeling om de ander te begrijpen. Binnen mijn vakgebied noemden we dit ook wel de ander ‘verstaan’. Wanneer begrijp (of ‘versta’) je iemand echt volledig?

Als we hier heel diep op in zouden gaan, is werkelijk begrijpen of ‘verstaan’ eigenlijk niet mogelijk als we afkomst, cultuur, opvoeding, normen, waarden, ervaringen (verleden), belevingen, karakter en betrokkenen (oef, er is zo veel!) niet meenemen in onze opvatting. Wanneer je zo dicht mogelijk bij een ander wil komen te staan, zal je de ander ‘onderweg moeten ontmoeten’. En dat is precies wat ik doe: het kind ontmoeten, zodat ik hem of haar kan verstaan.

Puur en onvoorspelbaar
Als het ontmoeten en verstaan is gelukt (en ik begrijp wat er onder het gedrag van het kind schuilt), volgt het aanleren van sociale vaardigheden die het kind nog niet beheerst of die nog niet zijn uitgerijpt. Het is een puur en onvoorspelbaar proces en juist dat vind ik het mooiste aan mijn vak. In alle puurheid onderzoeken wat het kind te vertellen heeft en wat hij of zij zonder woorden zegt.

“People are more what they hide than they show.” De kern van dit citaat is een belangrijk onderdeel van mijn visie en een wijze les om in je achterhoofd te houden. Neem de tijd om elkaar te verstaan en onderweg te ontmoeten. En mocht het toch niet lukken, dan kun je me altijd bellen ;-)

Meer blogs:

Help! Mijn kind blijft in emoties hangen.. wat nu?

Lees meer

Help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld

Lees meer

Jouw kind zelfstandig leren spelen? 6 tips!

Lees meer