Jouw kind zelfstandig leren spelen? 6 tips!

Jouw kind zelfstandig leren spelen? 6 tips!

De herfstvakantie is begonnen! Vindt jouw zoon of dochter het lastig om zichzelf te vermaken? Ik geef zes tips om je kind zelfstandig te leren spelen!


6 Tips om je kind zelfstandig te leren spelen

1. Karakter: Allereerst is het belangrijk om je bewust te zijn van het karakter van je kind en dat je daar rekening mee moet houden. Het karakter van je zoon of dochter beïnvloedt namelijk de manier waarop hij of zij speelt. Een extrovert kind kan bijvoorbeeld meer contact blijven zoeken en zal jou als ouder meer willen betrekken bij het spel. Zo kan het zijn dat jouw kind niet kan spelen zonder vriendjes, terwijl een leeftijdsgenootje uit de straat zich uren kan vermaken met zijn autobaan en raceautootjes.

2. Onderzoek waar je kind behoefte aan heeft: Het is waardevol om te kijken waar je kind behoefte aan heeft. Van wat voor soort spel houdt jouw kind? Het ene kind is dol op bouwen/constructiemateriaal, een ander houdt van knutselen, kleien en tekenen, maar het volgende kind houdt van motorisch spel en wil graag bewegen. Onderzoek de interesses van je kind en stem daar het speelgoed op af.

3. Start het spel samen op: Stel jouw kind houdt van Playmobile, dan pak je de doos met Playmobile en begin je bijvoorbeeld samen aan het avontuur van de piraat. Om het interessant te maken kun je er iets aan toevoegen, bijvoorbeeld de verloren schat. Wanneer je je kind wilt stimuleren om zelfstandig verder te spelen bouw je dit op. Je zegt bijvoorbeeld dat je de wasmachine aan moet zetten en dat je zo terug bent. Na enkele minuten kom je terug en geef je samen een vervolg aan het spel, bijvoorbeeld waar de piraat nu naartoe gaat. Bouw het rustig op en blijf steeds iets langer weg.

4. Let op de omgevingsfactoren: Staat de tv op de achtergrond aan? Of heb je de muziek aan staan? Dit kan een afleiding zijn voor jouw kind om op te kunnen gaan in zijn of haar spel. En hoe ziet de ruimte eruit? Wanneer de ruimte overvol staat met speelgoed (en misschien zelfs incompleet speelgoed) nodigt dit niet uit om te gaan spelen. Een kind dat te veel speelgoed heeft kan zich niet concentreren op één stuk waardoor het snel afgeleid wordt. Daarnaast blijkt uit diverse onderzoeken dat minimalisme, dus daadwerkelijk minder speelgoed, de creativiteit, fantasie en sociale vermogen stimuleert.

5. Gezellig samen: Wees niet ongerust wanneer jouw kind jou graag betrekt bij hetgeen hij doet. Het is natuurlijk dat je kind contact zoekt en het is absoluut geen reden voor zorgen. Je kunt je kind ook betrekken bij jouw bezigheden in huis. Daarnaast hoef je ook niet altijd bezig te zijn met jouw kind. Wanneer je zelf behoefte hebt aan een relaxmomentje kun je ook samen een rustmoment pakken. Neem samen wat te drinken, ga lekker zitten en leg er bijvoorbeeld dinosaurussen bij of kleurpotloden en papier. Een rustmoment is voor je kind net als voor jou van groot belang!

6. Nu even niet? Op het moment dat je zelf bezig bent en het je eigenlijk totaal niet uitkomt om met het spel van jouw kind bezig te zijn, zal je zien dat je kind juist dan begint met aandacht vragen. Toevallig? Nee, zeker niet. Jouw kind voelt aan dat het niet uitkomt en is dan juist opzoek naar verbinding. Wanneer jij ontspant, ontspant jouw kind ook dus... RELAX! Het maakt al een enorm verschil wanneer je kind niet per se zelfstandig moet spelen, maar dat mág en dat hij of zij er ook gewoon gezellig bij mag zitten. Daarnaast kan je ook mee doen op afstand; “Oh jee, de schat is niet goed verstopt voor de piraat, misschien weet jij nog een betere verstop plek?”

Veel plezier met het ontdekken wat bij jouw zoon of dochter past. Wie weet wat voor leuke ideeën er uit verveling kunnen ontstaan. Kom je er niet uit? Dan weet je mij te vinden!

Liefs,
Kirsten

Meer blogs:

"There is more what meets the eye."

Lees meer

Help! Mijn kind blijft in emoties hangen.. wat nu?

Lees meer

Help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld

Lees meer