Wat jij wilt weten over... de kindercoach

Wat jij wilt weten over... de kindercoach

Kindercoaches ploppen uit de grond…


Wat doet een kindercoach? Wanneer neem je de stap naar een kindercoach? En wie kan er terecht bij een kindercoach? Het lijkt wel alsof er zoveel verschillende kindercoaches bestaan, hoe kan dit? En hoe weet je eigenlijk wie de juiste is voor jouw vraag? Daarnaast gaat binnen mijn praktijk coaching niet enkel het kind aan, maar neem ik als ecologisch pedagoog ook graag de ouders daarin mee. 

Soms hebben kinderen te maken met situaties, problemen of gedrag waardoor zij niet zo lekker in hun vel komen te zitten. Wanneer dit langer speelt is dit voor een kind niet fijn en kan coaching heel helpend zijn. Misschien zit jouw kind al een enige tijd niet zo lekker in zijn vel of maak je je zorgen over het gedrag van jouw kind. Uitdagingen horen bij opgroeien, maar het kan zijn dat jouw kind zich door gebeurtenissen of situaties niet fijn voelt. In mijn coaching ondersteun en begeleid ik kinderen op een praktische en laagdrempelige manier. 


Wanneer naar een kindercoach?
Je kunt bij een kindercoach terecht voor vragen over gedrag en ontwikkeling van je kind. Wanneer je voelt en ziet aan je kind dat hij niet lekker in zijn vel komt te zitten, door bijvoorbeeld uiting in onzekerheid, omgaan met emoties, gedrag in specifieke situaties of door een ingrijpende gebeurtenis zoals een scheiding van ouders, kan het behulpzaam zijn om ondersteuning in te zetten. Mijn coaching bied ik laagdrempelig aan om adequaat (en preventief) in te zetten op gedragsverandering. Je ontdekt misschien dat je veelal aan het Googlen bent op het gedrag van jouw kind, of mogelijk met een beste vriend, vriendin, collega of familielid gesprekken aangaat en toch nóg steeds voel je dat het nog niet klopt. Dit is dan zeker een ‘call-to-action’ en hoe fijn is het dat dit dan laagdrempelig kan bij één vast gezicht?

 
Samenwerking tussen ouders en kindercoach
Ook kun je als ouder zelf getriggerd worden door gedrag van jouw kind (je bent niet de enige, echt niet!) en ben je misschien zelf op zoek naar praktische tips en concrete tools om meer zicht te krijgen in het gedrag van jouw kind om binnen jouw gezin grip te voelen. Je kunt als ouder bij een kindercoach terecht voor vragen over opvoeding, het gedrag of ontwikkeling van jouw kind.


Wie kan er bij een kindercoach terecht?
Een kindercoach biedt ondersteuning aan kinderen en tieners. Uiteraard kun je, zoals ik hierboven beschrijf, als ouder ook terecht voor vragen over opvoeding of over zorgen over gedrag van een kind. Graag ga ik de samenwerking met ouders aan, zodat er weer plezier kan worden ervaren in het opvoeden en ouders, net als het kind, in hun kracht komen te staan. Coaching is een praktische en vooral laagdrempelige vorm van ondersteuning wanneer je kind niet lekker in zijn vel zit. De vragen zijn vaak gerelateerd aan gedrag, ingrijpende gebeurtenissen, zelfbeeld of sociale vaardigheden m.b.t. emotie regulering. 

 
Werkwijze kindercoach
Als ouder mag je verwachten dat de coaching een oplossingsgerichte- en positieve benadering heeft; de mogelijkheden en kwaliteiten van het kind staan centraal. Met nieuwsgierigheid verdiep ik mij in de wereld van kinderen en alle vragen zijn welkom, hoe klein ook. Juist door zaken op tijd aan te pakken, zijn ouders veel situaties en gedragsveranderingen van hun kind voor. 

Door de coaching en een vertrouwd gezicht gedurende het traject voelt een kind zich gehoord en bouwt zelfvertrouwen op. Hierdoor heeft kindercoaching niet alleen een positieve invloed op het kind, maar ook voor jou als ouder. Kinderen hebben vaak ondersteuning nodig in het vertalen van hun behoeftes en emoties. Via laagdrempelige coaching zet ik het kind weer in zijn kracht waardoor hij lekkerder in z’n vel komt te zitten, steviger in z’n schoenen komt te staan en daardoor de uitdagingen in opgroeien weer aanvaardbaar voelen!


En dan nu: kiezen maar!
Hoe weet je als ouder dat je bij het juiste adres bent? Tegenwoordig kan iedereen zich een coach noemen. Kindercoaches ploppen uit de grond als paddenstoelen, maar of je daarmee een kindercoach bent… Als tip zou ik willen benoemen dat het relevant is om te vragen naar ervaringen, opleidingen en of diegene naast het coachen van kinderen en ouders ook een andere functie uitvoert. Je hebt tegenwoordig ook kindercoach opleidingen (zelfs van een jaar), maar wanneer iemand daarvoor als boekhouder heeft gewerkt is het best interessant om door te vragen naar werkervaringen. Daarnaast is het van groot belang  dat je als ouder en kind een klik voelt. Veel kindercoaches hebben ook een eigen website waar je meer informatie kunt vinden en zo kun je zien of hun werkwijze jou aanspreekt. Ben je benieuwd geworden naar mijn werkwijze? Neem eens een kijkje op de pagina werkwijze of over mij en wie weet ontmoeten wij elkaar binnenkort!

Meer blogs:

Help! Mijn kind blijft in emoties hangen.. wat nu?

Lees meer

Help jouw kind bij het vergroten van een positief zelfbeeld

Lees meer

Jouw kind zelfstandig leren spelen? 6 tips!

Lees meer